Accessibility

STAGE

DE OPDRACHT

Tijdens de stage heb ik bij Randstad gewerkt aan het design system ‘Orbit’ en heb ik mij gefocust op accessiblity, ookwel toegankelijkheid. Er waren al eerder plannen om dit gedeelte binnen het systeem aan te pakken, dus dit was voor mij een mooie stageopdracht om mee aan de slag te gaan.

Eerst heb ik onderzocht wat de term inhoudt en of er bepaalde eisen zijn om iets toegankelijk te noemen en daarna heb ik gekeken wat er verbeterd kan worden om meer inclusiviteit te creëren voor de gebruikers van de producten van Randstad. Het doel was dat ik aan het einde van de stage tenminste één van de punten binnen accessibility had verbeterd.

HET RESULTAAT

Uit het onderzoek bleek dat het voor mensen met slechter zicht belangrijk is dat er voldoende contrast is tussen de tekst en de achtergrond. Op de website van het WCAG staan allerlei richtlijnen die aangeven wanneer een website voeldoet aan de toegankelijkheidseisen. Zo gaat het bij contrast om een ratio van minimaal 4.5.1 voordat het voldoende leesbaar is voor mensen met minder zicht.

Voor Orbit heb ik eerst alle componenten geanalyseerd en opgeschreven welke tekst- en achtergrond combinaties wel of geen ratio van minimaal 4.5.1 hadden. Daarna heb ik samen met mijn stagebegeleiders gekeken wat er verbeterd moest worden om wel te voldoen aan de ratio.

Er is besloten om een aantal kleuren uit het design system te veranderen, zodat deze voldoen aan de eisen van het WCAG. Een van de grootste veranderingen is bijvoorbeeld van witte tekst naar een diep donkerblauwe tekst op een rode achtergrond. Dat dit dan ook echt op de website is aangepast was heel gaaf om te zien, zeker omdat dit mijn advies was en je dus resultaat ziet van je werk.

randstad 3
Group 240
randstad clipboard 1
CREDITS

Individueel

DATUM

9/2020-2/2021

KLANT

Randstad